מסמך הבעת רצון הוא מסמך בו כותב הורה או אפוטרופוס את הוראותיו לגבי מי ידאג לילדיו במקרה שיקרה לו ולבן או בת זוגו משהו. מדובר בפיתרון מצוין להורים יחידניים או הורים לבגיר עם צרכים מיוחדים ולצערנו, במציאות הנוכחית של אחרי ה 7 באוקטובר גם לכל הורה.
מהו מסמך הבעת רצון ולמה הוא נועד
כל הורה אמון על עתיד ילדיו, על חינך ילדיו, על גידולם ולמילוי צרכיהם. אלא שלכל הורה קיים חשש –מי ידאג לילדיי אם "יקרה לי משהו"? מי ידאג לחינוך שלהם? לגדל אותם בביטחה ובאהבה? מי ידאג להם מבחינה כלכלית וכו'.החשש הזה גובר במיוחד אצל הורים (אבות או אימהות) יחידניים המגדלים את ילדיהם לבדם וכן אצל הורים (זוגות לא בהכרח יחידניים) לילדים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים וכן אצל הורים במשפחות להט"ב אשר לעיתים לא רשומים שני בני הזוג כהורים של הילד.
לחשש הזה נותן מענה מסמך הקרוי מסמך "הבעת רצון".
מסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי והוא תוצר של תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב- 1963- "החוק" (במסגרתו גם נוסד "ייפוי הכח המתמשך" עליו ניתן לקרוא –במדריך המלא לייפוי כח מתמשך כאן באתר זה).
במסגרת מסמך הבעת רצון יכול הורה לקטין או אפוטרופוס שהוא קרוב של קטין או בגיר (לרבות לאפוטרופוס למעשה) לקבוע או לבקש במסגרת אותו מסמך משפטי הקרוי מסמך הבעת רצון את מי שהוא היה רוצה שיתמנה כאפוטרופוס חליפי לילדו או לקרובו- "אם בשל מוגבלות הוא יחדל להיות מסוגל לדאוג לילדו או לקרובו או לקבל החלטות לגביו" כפי שנקבע בסעיף 64(ב) לחוק.
במסגרת מסמך הבעת רצון ניתן גם לפרט הנחיות מקדימות לגבי עניינים הנתונים לשיקול דעת בית המשפט או האפוטרופוס שימונה במסמך הבעת רצון.
למעשה במסמך הבעת רצון ניתן לבקש לקבוע מי יהיה האפוטרופוס שימונה לקטין או לבגיר כאמור במקרה של מוות או אי יכולת של האפוטרופוס המקורי למלא את תפקידו בשל מוגבלות.
כאשר יבוא בעתיד ח"ו בית המשפט לבחון מי ימונה כאפוטרופוס לאותו קטין או בגיר בעל מוגבלות, בית המשפט יבחן בקפידה את מסמך הבעת הרצון ויתן לו משקל משמעותי. חייבים לציין כי בשל רגישות הדברים ההחלטה הסופית היא של בית המשפט.
הדוגמאות הנפוצות לצורך בהפעלת מסמך הבעת רצון אינן נעימות לאוזן אך הן מציאותיות לחלוטין. לדוגמא-
- הורה או אפוטרופוס יחידני שהולך לעולמו או נפגע באופן קשה בתאונה או מחלה הגורמת לו לחוסר כשירות בתיפקוד.
- זוג הורים שהלכו לעולמם (בתאונה למשל) ויש להם ילדים קטינים או חלילה נפצעו ואין להם יכולת לתפקד
- זוג הורים בקהילת הלהט"ב שאינם רשומים שניהם כהורים של הילד
חשוב לזכור כי במקרה וקיימים שני הורים ורק אחד מהם הולך לעולמו או מאבד את כשירותו כהורה, ההורה השני ממשיך לתפקד כאפורטפוס טבעי של הילד ואז אין צורך במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט.
נקודה נוספת וחשובה- קרובי משפחה כגון סבא וסבתא או קרובים אחרים אינם הופכים אוטומאטית לאפוטרופוסים חליפיים ובית המשפט ימנה אפוטרופוס לאחר בדיקת כל הנסיבות והשיקולים.
עריכת מסמך הבעת רצון- עורך דין מסמך הבעת רצון
את מסמך הבעת הרצון עורכים בפני עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת של משרד המשפטים (אותה הכשרה בה מקבלים את ההסמכה לעריכת ייפוי כח מתמשך). לאחר עריכת המסמך על ידי אותו עורך דין, יפקיד עורך הדין את המסמך באמצעות המערכת המקוונת של משרד המשפטים ויעביר לכם העתק חתום בחותמת משרד המשפטים כי המסמך הופקד.את מסמך הבעת רצון רשאים לערוך עבור אחד מהגורמים הבאים:
- הורה של קטין.
- אפוטרופוס מכהן נוכחי שהוא קרוב משפחה (בן, בן זוג, הורה, אח, סב) של האדם לו הוא מונה כאפוטרופוס על ידי בית משפט.
- "אפוטרופוס למעשה" - מי שדואג בפועל לענייניו של האדם גם במקרה שלא ניתן צו מינוי אפוטרופסות רשמי על ידי בית משפט.
התוכן של מסמך הבעת רצון- איזה עניינים כלולים –הנחיות מקדימות למסמך הבעת רצון
במסגרת המסמך יכולה להיות התייחסות לכלל העניינים הרלוונטיים בהם עוסק האפוטרופוס לרבות העניינים הרכושיים, העניינים הרפואיים והעניינים האישיים.
ניתן כמובן להתייחס במסמך הבעת רצון רק לחלק מהעניינים הנ"ל אך הדבר לא מומלץ כלל, שכן בתי המשפט מעדיפים למנות אפוטרופוס שינהל את כל העניינים הרלוונטיים ולא רק חלק.
כמבון שבמסגרת המסמך ייכתב מי הוא האדם שאתם בוחרים למנות כאפוטרופוס- "האפוטרופוס המחליף" וכן כאמור לתת הנחיות מקדימות לאותו אפוטרופוס מחליף.
ההנחיות המקדימות הניתנות הן חשובות מאוד!!!! ולא מומלץ כלל לוותר עליהן.
ניתן לכלול בהנחיות המקדימות למסמך הבעת רצון, את רצונכם האמיתי לגבי חינוך הילד, הערכים שיוקנו לו, הנחיות לענייני כספים ורכוש, מקום המגורים ועוד. ניתן לצרף מסמכים להנחיות המקדימות/למסמך הבעת רצון כגון רשימת נכסים, אנשי קשר, פרטי מוסדות חינוך וכל מידע רלוונטי וחשוב.
האפוטרופוס המחליף מי יכול להתמנות, הסכמתו ותפקידו
מי שעורך מסמך הבעת רצון יכול לציין ולבקש כאפוטרופוס מחליף, מינויו של אפוטרופוס יחיד או מספר אפוטרופוסים. ככל שמבקשים במסגרת מסמך הבעת הרצון מינוי אפוטרופוס לבגירהרי שניתן למנות גם תאגיד אפוטרופסות.
האפוטרופוס המחליף, אשר כמובן ימונה על ידי צו בית המשפט, יהיה מוסמך לפעול בהתאם לצו מינוי האפוטרופוס בעניינים הרכושיים, הרפואיים והאישיים כולם או חלקם.
לצורך ההבהרה:
עניינים אישיים- ידאג לרווחה אישית של האדם (הקטין או הבגיר), מקום מגורים, חינוך, חברה, צרכים יומומיים וכו'.
עניינים רפואיים- עניינים הבריאותיים, ענייני שירותי בריאות קופת חולים וגם טיפולים דחופים כגון ניתוח וכו'.
ענייני רכוש- כספים חשבונות בנק פקדונות וכן נדל"ן ועוד.
ככל שקיים מסמך הבעת רצון, בית המשפט יבחן את המסמך בקפידה וייתן עדיפות לבקשה של עורך מסמך הבעת הרצון. לאחר המינוי, מי שמונה כאפוטרופוס המחליף יהיה כפוף לפיקוח משרד המשפטים- אגף האפוטרופוס הכללי.
אפוטרופוס מחליף זכאי לשכר אשר ישולם מכספו של האדם שמונה לו אפוטרופוס וכן זכאי להחזר הוצאות סבירות.
אופן עריכת מסמך הבעת רצון
אנו נוהגים במשרדנו לקיים לפחות 2 פגישות טרם הפקדת מסמך הבעת הרצון. הפגישה הראשונה והארוכה יותר נדרשת בכדי לשמוע את רצון עורך המסמך, לחדד נקודות, להעלות רעיונות, לשמוע ממה חושש עורך המסמך, האם המסמך נעשה מתוך צורך ספציפי או חשש כללי.לאחר מכן אנו נעלה על הכתב, את כל ההנחיות והפרטים והרצונות ונעביר טיוטות עד שנגיע לנוסח המתאים ולמילוי כל רצונות עורך המסמך בכפוף לחוק.
לאחר הגעה "לנוסח מוסכם" ניפגש בשנית והפעם גם עם האפוטרופוס המחליף המיועד. בפגישה זו נעבור על המסמך, נסביר לאפוטרופוס המחיף המיועד את תפקידו וכן את זכויותיו וחובותיו, נערוך תיאום ציפיות והתאמות.
בסיום מפגש זה יחתמו המבקש-עורך המסמך והאפוטרופוס המחליף המיועד על מסמך הבעת הרצון.
הפקדת מסמך הבעת הרצון
לאחר החתימה אנו נדאג להפקיד את המסמך באמצעות המערכת המיוחדת של משרד המשפטים. לאחר ההפקדה ואישור משרד המשפטים על ההפקדה תקבלו עותק חתום המציין כי המסמך הופקד.ככל שהמסמך אושר להפקדה והופקד, יקבל עורך המסמך אחת לשלוש שנים תזכורת לגבי קיום המסמך והאם עורך המסמך מעוניין לבצע בו שינויים.
איך מפעילים מסמך הבעת רצון- הפעלת מסמך הבעת רצון
חשוב לזכור – כפי שכתבנו למעלה, מינוי של אפוטרופוס כל אפוטרופוס, נעשה על ידי צו בית משפט. יחד עם זאת אם נעשה מסמך הבעת רצון, אזי אם מתעורר צורך, בית המשפט ידון בהוראות המסמך וברצון ובהנחיות של עורך המסמך. אם וככל ואין מניעה, בית המשפט ייתן למסמך הבעת הרצון משקל משמעותי מאוד בקביעת האפוטרופוס, על מנת להוציא לפועל את רצון עורך המסמך.הדבר שונה לחלוטין ובעל יתרונות רבים לעומת מינוי של אפוטרופוס כשבית המשפט לא מודע לרצון האמיתי של הצדדים.
האם ניתן לשנות או לבטל מסמך הבעת רצון?
התשובה היא כמובן שכן! וניתן לעשות זאת בכל רגע נתון על ידי מתן הודעה למשרד המשפטים או באמתעות עריכת מסמך חדש אשר בא במקום המסמך הקיים והפקדת המסמך החדש במערכת משרד המשפטים-האפוטרופוס הכללי.סיכום הדברים- מה היתרונות בעריכת מסמך הבעת רצון
-כולנו רוצים לשלוט ככל הניתן בעתידנו. מסמך הבעת רצון נותן לנו אפשרות ממשית כזאת-לשלוט ולקבוע מראש את עתיד היקרים לך ביותר- ילדיך.-בניגוד למצב הקיים טרם הכניסה לתוקף של מסמך הבעת רצון מי שקבע את מי שימונה כאפוטרופוס היה בית המשפט בלבד. לבית המשפט אין ולא היה תמיד את כל המידע ואת כל רצונות האפוטרופוסים הטבעיים בפניו בעת המינוי. כיום עם כינונו של מסמך הבעת הרצון יש אפשרות לבית המשפט לדעת מהי טובת הילד כפי שהאפוטרופוסים הטבעיים שלו חשבו ורצו.
-מסמך הבעת רצון עשוי בהחלט למנוע סכסוכים משפטיים קשים (ניתן לקחת כדוגמא את אסון הרכבל באיטליה שהביא לסכסוך משמורת קשה בין שני צדדי המשפחה).-עריכת המסמך מקנה שקט נפשי אמיתי לעורך המסמך, כך שאם יקרה לו משהו הוא יודע כיצד יתנהלו חיי היקרים לו ושבכל מסודר מראש.
להרחבה וקריאה נוספת
הסכם הורות משותפת המדריך המלאצוואה של חסוי או מי שמונה לו אפוטרופוס
אתר ההפקדה של ייפוי כח מתמשך ומסמך הבעת רצון
*
האמור במאמר או באתר זה אינו בגדר ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה או לנקוט בפעולה כלשהי בהסתמך עליו. יש לראות בכל האמור רקע כללי. מובהר כי כל בעיה או שאלה משפטית דורשות ייעוץ משפטי ספציפי ופרטני המתאים לאותה שאלה/בעיה. לייעוץ משפטי פרטני יש לפנות לעו"ד טשקורי בטופס צור קשר שבאתר.