באתר זה כתבנו בצורה מפורטת על מהי צוואה הדדית.
ניתן לראות במאמר מהם ההבדלים בין צוואה הדדית לצוואה רגילה ומהו המאפיין המרכזי שקיים בצוואה הדדית ולא קיים בצוואה רגילה שבגללו קיימים ההבדלים הנ"ל.בקצרה, המאפיין המרכזי שמייחד צוואה הדדית לעומת צוואה רגילה הוא הפן "ההסכמי". כלומר צוואה הדדית שבהגדרתה נעשית בין בני זוג היא מעין הסכם בין בני זוג אשר כתוצאה מאותו הסכם קיימת הסתמכות של כל אחד מבני הזוג על צוואתו של האחר.
אלא שמלבד ההבדלים הברורים שבין צוואה "רגילה" לצוואה הדדית או צוואה משותפת קיים הבדל מרכזי, וכפי הנראה החשוב ביותר, בין צוואה רגילה לבין צוואה הדדית.
ההבדל המרכזי הנ"ל הוא אופן ביטול הצוואה.
הבדל זה נובע באופן ישיר מכך שהצוואה ההדדית מהווה מעין הסכם וקיים בה אלמנט של הסתמכות של בני הזוג כל אחד על צוואתו של האחר.
בעוד שצוואה רגילה ניתן לבטל באמצעות עריכת צוואה אחרת מאוחרת יותר (בהנחה שבעת עריכת הצוואה המאוחרת המצווה הוא כשיר ושאין עילות המביאות לפסילת הצוואה כגון השפעה בלתי הוגנת,מעורבות בעריכת הצוואה וכו') או באמצעות השמדת הצוואה וכל העותקים המקוריים שלה, הרי שצוואה הדדית לא ניתן לבטל באופן זה, אלא נדרשים לעמוד בקריטריונים הקבועים בחוק ובפסיקה.
ככל שלא עומדים בקריטריונים הקבועים בחוק או בפסיקה לצורך ביטול צוואה הדדית, עלול להיווצר מצב בו ביטול הצוואה ההדדית נעשה באופן פסול או לא תקין ועלול להיווצר מצב בו תהיה התנגדות משפטית וסכסוך משפטי בין יורשי הצוואה ההדדית לבים יורשים אחרים (יורשים על פי דין או יורשים על פי צוואה מוקדמת או מאוחרת יותר).
יתרה מכך. ביטול הצוואה ההדדית משפיע לא רק על היחסים שבין 2 כותבי הצוואה (שני בני זוג) אלא משפיע גם על היחסים המשפטיים שבין המצווה השני לבין היורשים האחרים.
הטעות הרווחת-לא ניתן לבטל צוואה
קיימת טעות נפוצה שרווחת אצל אנשים רבים והיא כי לא ניתן לבטל צוואה הדדית.המדובר בטעות שכן בחוק הירושה עצמו קבועות הדרכים הנכונות לביטול צוואה הדדית.
הנכון הוא שלא ניתן לבטל צוואה הדדית באופן חד צדדי (או מבלי לשלם על כך מחיר יקר).
למעשה החוק קובע כיצד ניתן לבטל צוואה הדדית ומה המשמעות של ביטול צוואה הדדית בכל שלב- לפני פטירת המצווה השני, לאחר פטירת המצווה השני וטרם חלוקת העיזבון ולאחר פטירת המצווה השני ובמקרה שכבר חולק העיזבון.
לפני שנצלול למחילת הארנב של הצוואות ההדדיות נראה ראשית מה קובע החוק בהתייחס לביטול צוואה הדדית:
מה קובע החוק ביחס לביטול צוואה הדדית
סעיף 8א(ב) קובע את אופן הביטול של צוואות הדדיות:
לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:
(1) בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;
(2) לאחר מות אחד מבני הזוג –
(א) כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;
(ב) לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;
(ג) הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה.
כלומר חוק הירושה קובע כי אדם שערך צוואה הדדית ביחד עם בן או בת זוגו יכול לבטל את הצוואה השאלה היא רק מה ההשלכה מהי התוצאה של הביטול.
אפשרות א'- ביטול צוואה הדדית טרם פטירת המצווה השני
האפשרות הראשונה היא כי אחד המצווים מעונין לבטל את הצוואה בעוד המצווה השני בחיים. במקרה כזה הרי שעל המצווה המעוניין בביטול למסור הודעה בכתב על כך למצווה השני.לאחר מסירת ההודעה בכתב הרי ששתי הצוואות ההדדיות מתבטלות כלומר במקרה של פטירת אחד המצווים העיזבון שלו יחולק כירושה על פי דין ואם הוא יעשה צוואה מאוחרת יותר מה שיקבע יהיה מה שכתוב בצוואה.
נשאלת השאלה מה קורה אם המצווה המעוניין בביטול "מתחכם" ומוסר את הודעת הביטול אחרי שהמצווה השני כבר אינו במצב בו הוא יכול לערוך צוואה חדשה, כגון שהמצווה השני לוקה בדמנציה ומונה לו אפוטרופוס וכיוצ"ב. הפסיקה קבעה כי במקרים מעין אלה ביטול הצוואה ההדדית אינו נחשב לביטול מאחר והמצווה השני כלל אינו מסוגל לכל את צעדיו ולכתוב צוואה חדשה או להתייחס לביטול.
אפשרות ב'- ביטול הצוואה ההדדית לאחר שאחד המצווים נפטר וטרם חולק העיזבון
ניתן לבטל צוואה הדדית גם לאחר פטירת אחד מבני הזוג ובמידה ובן הזוג שנותר בחיים הסתלק מכל העיזבון.
כלומר אם בן אדם מעוניין לבטל צוואה הדדית עליה חתם ובן זוגו נפטר, הוא צריך להסתלק- כלומר לוותר ולחתום על כך שהוא מוותר על כל חלק שמגיע לו מעיזבון המנוח- הצד השני של הצוואה ההדדית. הוא למעשה מוותר על זכותו לרשת את המנוח.
הפסיקה קבעה כי אדם שלא יסתלק מחלקו בעיזבון המנוח על פי צוואה הדדית למעשה לא יכול לבטל את צוואתו ההדדית והוא נותר כבול להוראות הצוואה ההדדית.
הפסיקה קבעה עוד כי עריכת צוואה חדשה לאחר פטירת בן הזוג כמוה כביטול הצוואה ההדדית והתוצאה היא שהמצווה למעשה מסתלק- מוותר על חלקו בעיזבון "המצווה ההדדי" שנפטר.
אפשרות ג'- ביטול הצוואה ההדדית לאחר שאחד המצווים נפטר והעיזבון כבר חולק
אפשרות זו קובעת כי במידה והעיזבון כבר חולק, בן הזוג שנותר בחיים מחויב להשיב לעיזבון את שירש בין בעין ובין בשווה כסף.בהתייחס לאפשרות זו חשוב לזכור כי החוק קובע מפורשות כי ניתן לקבוע בצוואה הדדית הוראות אחרות שמשנות את אופן הביטול של צוואה הדדית לאחר פטירת אחד מבני הזוג.
אך לא ניתן לקבוע הוראה השוללת מאחד מבני הזוג לבטל צוואה הדדית בשעה ששני בני הזוג בחיים.
סיכום
קיים הבדל משמעותי בין אופן ביטול צוואה "רגילה" לבין ביטול צוואה הדדית.בניגוד לדיעה הרווחת ניתן לבטל צוואה הדדית אך צריך לעשות זאת בהתאם להוראות החוק.
קיימים משמעויות והבדלים בין אופן הביטול טרם פטירת בן הזוג השני לבין לאחר פטירת בן הזוג השני.
על הדרך לעקוף את אופן הביטול של צוואה הדדית (מבלי לבטל את הצוואה ולהסתלק מהעיזבון) כתבנו במאמר באתר N12
לקריאה נוספת ולהרחבה
התנגדות לצו ירושההתנגדות לצוואה-סכסוך הירושה המוכר ביותר
על 6 דרכים לעקוף צוואה
*
האמור במאמר או באתר זה אינו בגדר ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה או לנקוט בפעולה כלשהי בהסתמך עליו. יש לראות בכל האמור רקע כללי. מובהר כי כל בעיה או שאלה משפטית דורשות ייעוץ משפטי ספציפי ופרטני המתאים לאותה שאלה/בעיה. לייעוץ משפטי פרטני יש לפנות לעו"ד טשקורי בטופס צור קשר שבאתר.