אלא שמלבד התנגדות לצו קיום צוואה ניתן להגיש גם התנגדות לצו ירושה.
בכדי להבין מה ההבדל בין התנגדות לצו ירושה לבין התנגדות לצוואה צריך להבין הבדל מרכזי והוא מה ההבדל בין צו ירושה לצו קיום צוואה.
ההבדל בין צו ירושה לצו קיום צוואה
כאשר אדם הולך לעולמו ולא מותיר אחריו צוואה, במסגרתה הוא מורה איך לחלק את עזבונו, הרי שבכדי לחלק את העיזבון יש להגיש בקשה לצו ירושה. היורשים במקרה זה יהיו היורשים על פי דין. כלומר אם השאיר אחריו המנוח בן או בת זוג, בן או בת הזוג יורש מחצית מהעיזבון וילדיו יורשים מחצית מהעיזבון. אם לא השאיר המנוח בן או בת זוג או לא השאיר ילדים וכיוצ"ב, הרי שחוק הירושה קובע כי עובדים בשיטת הפרנטלות, כלומר את בודקים אם המנוח השאיר הורים או צאצאיהם ואז הם היורשים ואם המנוח לא השאיר הורים או צאצאיהם יזכו בעיזבון הורי ההורים או צאצאיהם.לעומת זאת אם אדם השאיר אחריו צוואה תקפה, עיזבונו יחולק בהתאם להוראות הצוואה, אלא אם כן חלק מנכסיו שהיו למוריש בעת פטירתו לא נכללו בצווה ואז לגביהם יוצא צו ירושה והם יחולקו בהתאם להוראות הירושה על פי דין.
מהם המקרים בהם תוגש התנגדות לצו ירושה
התנגדות לצו ירושה תוגש באחד מ-3 המקרים העיקריים הבאים:- האחד- המנוח שנפטר הותיר אחריו צוואה תקפה. במקרה כזה אם ידוע לאדם שהוגשה בקשה לצו ירושה הרי שעליו להגיש את הצוואה לקיום ויש כאלה שיאמרו שיש להגיש גם התנגדות לצו ירושה.
- השני- אדם נפטר (ולא השאיר אחריו צוואה) והוגשה בקשה לצו ירושה. אלא שבמסגרת רשימת היורשים בהתאם לצו הירושה נכלל אדם שאינו אמור לרשת או נכלל נכס שאינו חלק מעיזבון המנוח.
- השלישי- אדם נפטר והשאיר אחריו צוואה ואולם בצוואה לא נכלל השלישי- אדם נפטר והשאיר אחריו צוואה ואולם בצוואה לא נכלל מפורשות אחד מהנכסים הכלולים בעיזבון. במקרה הזה יבואו היורשים על פי דין ויבקשו להוציא צו ירושה בהתייחס לאותו נכס. אלא שמי שנגיש בקשה לצו קיום הצוואה יתנגד בטענות כי הנכס כן נכלל בצוואה |(בשל הוראה שיורית בצוואה או כל סביה אחרת). אלה הם המקרים העיקריים להגשת התנגדות לצו ירושה.
מהו המועד להגשת התנגדות לצו ירושה
כידוע, כל בקשה, הן בקשה לצו ירושה והן בקשה לצו קיום צוואה מועברת לפרסום. כל המעוניין להתנגד (בין אם לצו ירושה או לצו קיום צוואה) צריך להגיש את התנגדותו למתן הצו בתוך 14 ימים ממועד הפרסום ברשומות. סעיף 67 לחוק הירושה קובע כי גם אם חלף המועד להגשת התנגדות (14 ימים) ולא ניתן צו והוגשה התנגדות אזי ניתן להגיש את ההתנגדות.על פי תקנה 18(א) לתקנות הירושה, אם הוגשה התנגדות לצו ירושה, צריך הרשם לענייני ירושה לבדוק במרשם הארצי אם הופקדו או נמסרו צוואה (או זיכרון דברים של צוואה בעל פה –צוואת שכיב מרע).
אם נמצא כי קיימת צוואה בהתייחס לאותו עיזבון, על הרשם לענייני ירושה לשלוח לזוכים על פי הצוואה הודעה כי הם רשאים להגיש התנגדות בתוך 14 ימים לצו הירושה (14 ימים מהיום שהועברה להם הודעת הרשם).
הרשם לענייני ירושה רשאי להאריך את המועדים להגשת התנגדות מעת לעת על פי שיקול דעתו, זאת גם אם חלף המועד להגשת התנגדות כלומר גם לאחר חלוף המועד המקורי.
אם לא הוגשה התנגדות במועד שנקבע או במועד המוארך רשאי הרשם לתת צו ירושה.
מי זכאי להגיש התנגדות
החוק קובע כי התנגדות (לצו ירושה או צו קיום צוואה) רשאי להגיש כל "המעוניין בדבר".הפסיקה פירשה את הביטוי "מעוניין בדבר" כמי שטוען להנאה ישירה או עקיפה מהעיזבון כלומר מי שעשוי ליהנות באופן ממשי מעיזבון המנוח כגון: יורש על פי דין שלא נכלל בבקשה לצו ירושה או לדוגמא, יורש על פי דין שהודר בצוואה או שחלקו הוקטן לעומת חלקו כיורש או נושה של העיזבון. כלומר צריך להיות למתנגד אינטרס אובייקטיבי עכשווי בעיזבון.
המשמעות היא שעל פי הפסיקה בנו של יורש פוטנציאלי, או מי שהוא יורש על תנאי, או יורש אחר יורש (בהתאם לסעיף 42 לחוק הירושה) וכו' לא רשאי להגיש התנגדות מהסיבה שלא נפגע אינטרס עכשווי שלו אלא רק אינטרס עתידי שממילא יכול להשתנות.
איך מגישים התנגדות לצו ירושה
בעבר היה צריך להגיש התנגדות לרשם הירושה או לבית המשפט (תלוי לפי העניין) במספר עותקים מספיק. אולם כיום, ניתן להגיש התנגדות לצוואה או התנגדות לצו ירושה באופן מקוון באתר הרשם לענייני ירושה או באמצעות מערכת נט המשפט של בית המשפט. יש לצרף תצהיר לבקשת ההתנגדות וכן לצרף את המסמכים עליה מבוססת ההתנגדות.
*
האמור במאמר או באתר זה אינו בגדר ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה או לנקוט בפעולה כלשהי בהסתמך עליו. יש לראות בכל האמור רקע כללי. מובהר כי כל בעיה או שאלה משפטית דורשות ייעוץ משפטי ספציפי ופרטני המתאים לאותה שאלה/בעיה. לייעוץ משפטי פרטני יש לפנות לעו"ד טשקורי בטופס צור קשר שבאתר.