האם הסכם יחסי ממון בין זוגות נשואים דורש אישור מגורם כלשהו וכיצד מאשרים אותו
אז כבר החלטתם לחתום על הסכם יחסי ממון או הסכם זוגיות או הסכם חיים משותפים.
וכבר הסכמתם על כל התנאים וחילקתם בניכם את הרכוש וקבעתם מה יישאר לכל אחד במקרה של חלילה פרידה והחלטתם גם על מקרים עתידיים של מתנות או ירושות שמתקבלות במהלך הנישואים או החיים המשותפים. אז מה עושים עכשיו? איך ממשיכים מכאן? האם די בהסכמות בעל פה שבין בני הזוג? האם חייבים הסכם בכתב? האם גורם נוסף חייב לאשר את ההסכם בניכם?
כיצד יש לפעול?
ראשית, כל הסכם ממון בין בני זוג חייב שיהיה בכתב! הסכם בעל פה למעשה אינו קיים ואין לו תוקף כלל. אכן, במקרים מסוימים, מקרי קצה, שבהם בני זוג הסכימו בניהם בעל פה והתנהגו על פי הסכמתם במשך שנים ארוכות, הצד שמעוניין בכך יוכל לאכוף על הצד השני את הסכם הממון גם אם הדבר לא היה בכתב ולא אושר על ידי בית המשפט המוסמך. ניתן לעשות כן על ידי אכיפה מחמת חובת תום הלב, אכיפה מחמת התנהגות וכו'.
אבל! אסור לסמוך על המזל. מדובר במקרים נדירים מאוד וברוב המוחלט ודרך המלך היא שהסכם ממון (בין זוגות נשואים) או הסכם זוגיות או הסכם חיים משותפים (בין ידועים בציבור) הינו חסר כל תוקף אם לא הועלה על הכתב.
מלבד העובדה שהסכמים בין בני זוג נדרש וחובה שיהיו בכתב קיימות גם דרישות נוספות לכניסה לתוקף של ההסכם. הדירוג הוא מן הקל אל הכבד.
הסכם בין בני זוג שאינם נשואים –הסכם חיים משותפים או הסכם זוגיות או כל שם דומה אחר, אינו דורש אישור או מתן תוקף מכל גורם שהוא. די בכך שבני הזוג יחתמו על ההסכם ויצהירו שעשו זאת בדעה צלולה וללא כפיה בכדי שההסכם יהיה תקף. במשרדנו נהוגה הפרקטיקה כי גם הסכם בין בני זוג ידועים בציבור, יאושר על ידי בית המשפט. בכך ניתן למנוע טענות עתידיות שעלולות לצוץ (בדרך כלל מהצד שההסכם לא "מתאים" לו)
הדרגה הבאה היא הסכם יחסי ממון שנערך בין בני זוג טרם נישואיהם- במקרה כזה חובה! לאשר את ההסכם. ניתן לאשר את ההסכם או בפני נוטריון (על פי הסמכות המוקנית לנוטריונים בסעיף 2(ג) לחוק יחסי ממון בין בני זוג) או בפני בית המשפט לענייני משפחה. נוטריון רשאי לאמת את ההסכם רק במידה וההסכם נכרת בזמן שבני הזוג עומדים טרם נישואיהם, היינו יש תאריך יעד לנישואים ולא מדובר באיזו כוונה ערטילאית להינשא. בנוסף על הנוטריון, במקרה של הסכם יחסי ממון בין בני זוג העתידים להינשא, ניתן לאשר את ההסכם גם בפני בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי שלו הסמכות לגבי ענייני נישואין וגירושין של בני הזוג. הסמכות נתונה לבית המשפט/בית הדין שבמחוז שיפוטו מתגוררים בני הזוג.
הדרגה הבאה היא הסכם יחסי ממון בין בני זוג, אשר נכרת לאחר שבני הזוג כבר נישאו- במקרה כזה רשאי רק בית המשפט לענייני משפחה לאשר את ההסכם וליתן לו תוקף. נוטריון אינו רשאי לאשר הסכם יחסי ממון שנעשה לאחר נישואים.
חשוב לציין כי המחוקק דורש מבית המשפט (כמו גם מנוטריון במקרה שבני הזוג בחרו לאשר ההסכם אצלו("כי האישור לא יינתן אלא לאחר שנוכח בית המשפט או בית הדין, שבני הזוג עשו את ההסכם או את השינוי בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ואת תוצאותיו".
כלומר ייתכנו מקרים בהם בית המשפט/בית הדין יורה לצדדים לתקן סעיפים מסוימים בהסכם אחרת לא יינתן האישור. חשוב לציין כי לא מדובר במקרים שכיחים ורבים. ככלל בתי המשפט לא מתערבים בתוכן ההסכם ומסתפקים בהצהרת הצדדים כי קראו והבינו והם מסכימים לתוכן הסכם הממון. המקרים שבהם בית המשפט יתערב הם רק במידה ומדובר בהסכם חריג מאוד, שמקפח בצורה יוצאת דופן איזה מהצדדים (וגם אז בית המשפט ישתדל לא להתערב).
המשמעות של האישור שניתן על ידי בית המשפט הוא שבית המשפט נותן להסכם תוקף של פסק דין. קשה מאוד עד כדי לא אפשרי לבטל אח"כ את ההסכם.
עוד חשוב לציין אישור הסכם הממון בפני בית המשפט אינו תהליך מסורבל. לאחר הגשת הסכם הממון למזכירות בית המשפט, נקבע דיון בנוכחות בני הזוג. המועד בין הגשת ההסכם לדיון הינו קצר- בדרך כלל בתוך מס' ימים או שבועות מועטים ביותר. הדיון עצמו אמור להיות קצר ביותר ובמידה שאין בעיות מיוחדות לא אמור לעלות על כ- 20 דק'.
למשרדנו ניסיון רב עשיר מאוד בהכנת הסכמי ממון או הסכמי חיים משותפים. בשל הניסיון הרב, אנו יודעים איזה סעיפים עלולים לעורר את בית המשפט. עו"ד אורי טשקורי הינו גם נוטריון ובמקרים המתאימים ניתן לאשר את ההסכם בפני עו"ד טשקורי כנוטריון.
*
האמור במאמר או באתר זה אינו בגדר ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה או לנקוט בפעולה כלשהי בהסתמך עליו. יש לראות בכל האמור רקע כללי. מובהר כי כל בעיה או שאלה משפטית דורשות ייעוץ משפטי ספציפי ופרטני המתאים לאותה שאלה/בעיה. לייעוץ משפטי פרטני יש לפנות לעו"ד טשקורי בטופס צור קשר שבאתר.